Eksamensangst – den tid på året!
Det er den tid på året. I disse måneder er eksaminer på skemaet for de studerende. Det er en speciel tid. Størstedelen synes, at det er en svær tid, som er forbundet med hårdt arbejde og nervøsitet. Dette er helt naturligt og helt OK at have det på den måde. Et helt år/semester/modul skal afsluttes, og man skal præstere og levere. At man mærker nervøsitet, kan dog være en fordel, da det skærper koncentrationen, og man anstrenger sig dét ekstra for at yde en god indsats.
For nogle studerende er nervøsiteten taget et niveau videre og blevet til angst. Eksamensangsten er blevet så overvældende, at den hæmmer og belaster frem for at hjælpe. I værste fald kan det lede til dårligere karakter, man dumper eller ligefrem undlader at gå op til eksamen. Når man har eksamensangst, tynges man af tvivlende og selvkritiske tanker om egen performance, utilstrækkelighed og at slå til.
Den onde spiral
Hvis de selvkritiske, negative og tvivlende tanker bliver altoverskyggende, optager al ens opmærksomhed og dermed dræner for energi, kan det udmønte sig i angst. De kan komme til udtryk som:
Jeg er ikke dygtig nok.
Hvad nu hvis, at jeg ikke kan huske stoffet.
Jeg dumper helt sikkert.
Hvis jeg ikke får en topkarakter, er jeg ikke god nok.
Jeg er slet ikke klog nok til at forstå det her.
Jo mere, at man analyserer på disse tanker, desto mere forstærkes angsten, hvorfor man ender i en ond tankespiral. Som et forsøg på at lindre angsten og for at forberede sig på de værst tænkelige scenarier, kan dette lede til ekstremt ambitiøse læseplaner, hvor man glemmer at holde pauser og spise, og læser fra morgen til aften. Det betyder, at man nedprioriterer ting såsom at se venner, dyrke motion, restituere og få ordentlig søvn. Alt sammen vigtige elementer for give energi og dermed at kunne præstere.
For andre kan det være en strategi at lave overspringshandlinger og undgå at påbegynde at læse op, da det virker uoverskueligt. Man siger til sig selv: ”jeg gør det i morgen”, og det er en rar følelse at have udskudt og lindret angsten for en stund. Desværre er det således, at når morgendagen kommer, melder denne angstfølelse sig igen. Måske endda i et stærkere format, idet eksamensdagen er rykket tættere på.
Hvordan behandles eksamensangst?
Psykologerne hos Metapraksis har stor erfaring med behandling af eksamensangst vha. metakognitiv terapi. Vi er optagede af at hjælpe dig med at bryde disse tankemønstre og hæve dig over dem: At gøre mindre med alle disse tanker, som man tidligere har været enormt optaget af og gennemanalyseret. Når man overanalyserer alle disse tanker og bliver optaget af at komme af med angsten med sine uhensigtsmæssige adfærdsstrategier, ender man desværre med at vedligeholde angsten. Vi vil sammen arbejde med at skabe en bedre balance.
Det lyder helt sikkert meget nemmere sagt end gjort, så lad det være vores opgave at hjælpe dig til at håndtere tanker og følelser på en ny måde – og dermed opleve en eksamensperiode uden angst.