Jalousi
Hos Metapraksis behandler vi jalousi med metakognitiv terapi – en ekstremt effektiv og nænsom terapiform.
Kontakt os og hør mere eller book tid her.
Jalousi opstår, når man føler, at en værdifuld relation er truet. Jalousi kan være en god følelse, som styrker forholdet, når den ikke fylder for meget. Når man mærker et “stik” af jalousi, bliver man mindet om, at ens partner eller ven har stor betydning for én og man får lyst til at gøre sig umage i relationen. Således forstærker at “stik” af jalousi forholdet: Begge parter bliver bekræftet og båndet mellem de to styrkes. Men jalousi er et problem, når den fylder og overskygger relationen. Hvis man konstant føler frygt for at blive svigtet og miste den, man har kær, vil det naturligt sænke ens livsglæde.
Jalousiens underliggende angst er medfødt og sund. Som børn har vi brug for alting fra vores nære relationer. Hvis vi ikke får mad, varme, opmærksomhed og kærlighed går vi til grunde – og angsten for dét, samt vores evne til at reagere på denne angst, er en del af vores medfødte biologiske overlevelsesmekanisme. Hvis denne naturlige, medfødte angst bliver provokeret for meget af sociale påvirkninger – fx svigt, utroskab, eller man oplever at blive forladt og afvist af dem, man elsker og er afhængig af, så kan jalousien tage til i styrke. Stærk jalousi, og den adfærd, der følger af den, kan være opslidende for begge parter i et forhold. Jalousi er en sammensat følelse, som viser sig og udtrykkes på mange forskellige måder, fx gennem vrede, angst, sorg, ensomhed mv.
Når man er jaloux, føler man sig plaget af en masse bekymringer om, hvorvidt man vil blive svigtet og bliver meget ophængt i at undersøge, hvem ens partner taler med og har det godt med, og hvorvidt der ligger en trussel i disse kollegiale forhold eller venskaber. Jalousien kan også være retrospektiv: Dvs at man op ophængt i tankerne om ens partners tidligere romantiske og seksuelle forhold, og hvorvidt disse fortsat kan indbære en trussel.
Bekymringer om at blive svigtet og grublerier omkring, hvorvidt man kan stole på sin partner kan opleves altopslugende, og det er svært at finde ud af, hvad man skal stille op med disse tanker, som både opleves som “vigtige” at handle på, samtidigt med at de opleves meget skamfulde og forstyrrende. Ofte vil man konfrontere sin partner, overvåge eller på anden vis tjekke, om ens frygt er sand eller forsøge at kontrollere tingene for at nå frem til en følelse af sikkerhed i relationen. Man kan også kompensere på forskellig vis med fx gaver, sex, søde ord, sådan at man føler, at man er mere attraktiv for sin partner og dermed mindre truet. Denne adfærd bliver ofte en belastning for forholdet, idet den udspringer af angst og behovet for at kontrollere og fjerne disse angstfølelser. Parret vil ofte havne i skænderier og føle sig fanget i en gensidig lav tillid til hinanden. Man viser lav tillid til sin partner - og omvendt har partneren oplevet gang på gang ikke at kunne tale og handle frit uden at blive udfrittet om svigt eller utroskab, hvorfor vedkommende “lærer” at tie eller fortælle halve sandheder for at undgå konflikter.
Vi har solid erfaring med at at behandle jalousi med metakognitiv terapi. Kontakt os her, eller book tid herunder og tag første skridt mod at blive fri af jalousi.